I Gilboas skugga

"Fundringar" kring den eviga konflikten med utgångspunkt från vardagen.

27 november 2007

Olmert har nu sprungit iväg från polisen till Annapolis. Snyggt va?!
Alla är på plats och showen kan börja. Den har förresten redan börjat med möten med Bush i Ovala Rummet där valda delar ur den israeliska delegationen mottog kamerablixtarna med blossande kinder.
Varför höjs alltid terroralerten så snart det börjar pratas om fredsförhandlingar? Kanske är det ett tecken på situationens komplexitet? Alla vill inte vad alla andra vill - eller någonting ditåt.
Kanske beror det på den generellt höga spänningsnivån i regionen där minsta förändring i status quo betraktas som förräderi. Åtminstone av några.
I kväll har människomassorna samlats i Jerusalem för att gemensamt slå vakt om sin stad.
Jag är lite tveksam till att säga att jag oförbehållsamt stöder principen om en icke-delning av staden. Jag kan personligen inte se några stora hinder med att avveckla ett antal arabiska byar i Jerusalems närområde, de har ju onekligen mer gemensamt med Ramalla än med det judiska Jerusalem. Att många av de arabiska invånarna vill stanna kvar inom staten Israels gränser har nog mer att göra med sociala förmåner än med solidaritet med den judiska staten. Lieberman har rätt i detta hans ställningstagande - som i så mycket annat. Han är en djupt tänkande och ganska modig buffel...
Det har redan skrivits spaltmeter om olika aspekter av Annapolissamlingen och BBC försökte sprida sin icke-policy av likvärdig behandling av de två sidorna. En av deras chefer sa att de verkligen skulle tala med båda parterna, både med palestinierna och med amerikanerna!!!
Felsägning eller inte - förmodligen ger det en bild av hur de ser på sammanhangen.
När vi nu med eller mot vår vilja är inblandade i förhandlingar så läste jag att den nuvarande "citizen number one", Peres, var rådgivare till PLO när de var baserade i Tunisien om hur de skulle använda den bästa förhandlingsstrategin gentemot Israel. Detta innebar stora skadeverkningar för Israel under Madrid-konferensen och borde väl gå under rubriken förräderi.
Vad Israel håller på med nu är ju som att förhandla med - luft. Vilken auktoritet har Abbas kvar? Vilka representerar han? Kvarteren runt Mukata i Ramalla? Klyftan mellan Fatah och Hamas tycks också växa för var dag. Det verkar som om allt färre palestinier tillåter honom att representera dem. Detta kan naturligtvis ändras beroende på resultatet han kan visa upp, vilket i sin tur beror på vilket som väger tyngst för Olmert - hans plikt mot sitt land eller Condoleezzas gunst?