I Gilboas skugga

"Fundringar" kring den eviga konflikten med utgångspunkt från vardagen.

26 november 2007

Jag kan nästan känna lite sorg över vad Olmerts fåfänga håller på att orsaka honom. Lille Olmert mot den stora, samlade arabvärlden. Det sorgliga är att han tror att han har en chans mot dem. Förstår han inte, eller vill han inte förstå, att de kommer till Annapolis enbart för att stå som en skyddande och påhejande mur bakom alla palestiniernas krav.
Hade det varit så väl som en man från USA sa att "med 40-50 deltagande länder så finns det ju inte tid, under en dag, till mer än att le" - då blir skadeverkningarna begränsade till ett fotograferingstillfälle.
Vet du vad en etrog är? Det är en citrusfrukt som bör finnas på det dukade bordet under Sukkot - Lövhyddohögtiden. Man väljer endast ett felfritt exemplar och vårdar den sedan ömt så den inte ska ådraga sej några skador. Många lägger den i en speciellt utformad skål vadderad med bomull.
Ett nytt talande talesätt handlar om att bli "etrogiserad". Det innebär att man blir behandlad med största möjliga hänsyn och i samma veva får alla sina försyndelser förlåtna. Det myntades första gången av en känd journalist då han påpekade medias sammetslena behandling av Sharon under hans förberedelser inför evakueringen av judarna från Gaza. Nu vet alla politiker att för att få en positiv behandling av jornalisterna bör man dra åt vänster så mycket man orkar - och där är Olmert just nu. Han har lärt sej att han kommer att få medial uppbackning för nästan vilka eftergifter han än gör till palestinierna och därför kan han också helt negligera vad gräsrotsfolket anser. Hans regeringskoalition verkar hålla och enbart grymtanden hörs från Shas och Israel Beiteinu. Olmert har pli på sina gossar!
Annapolis då? Lika bra att vänta och se. Artiklar skrivs både av förhoppningsfulla förespråkare och av folk som målar "han ni vet" på väggen. Hamas verkar bistungna och det tolkas av många som ett tecken på att processen är på rätt väg... Om deltagarna bara ler så kanske skadeverkningarna kan minimeras och man kan sedan som slutkläm skriva - "mycket skrik för lite ull."